Categories
Zorgverzekering

Wat houdt de acceptatieplicht van de zorgverzekering in?

Waarschijnlijk heb je wel eens van de acceptatieplicht van de zorgverzekering gehoord, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. De acceptatieplicht is een unieke verplichting die wij in ons land kennen voor verzekeraars. Als je meer te weten wilt komen over de acceptatieplicht dan is het handig om snel door te lezen, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde.

Wat is de acceptatieplicht eigenlijk?

In principe kun je het eigenlijk al wel aan de naam zelf zien, de acceptatieplicht is een wettelijke plicht voor alle zorgverzekeraars waarin is bepaald dat iedere verzekerde tegen dezelfde voorwaarden moet worden geaccepteerd voor de basisverzekering. Dit houdt dus in dat je niet zomaar geweigerd mag worden op basis van je gezondheid of leeftijd.

Deze acceptatieplicht is er alleen voor de basis zorgverzekering. Dit komt door het feit dat wij in ons land een verplichte zorgverzekering kennen. Door middel van de acceptatieplicht is het niet mogelijk om uitgesloten te worden doordat je mogelijk een hoger risico hebt dan andere mensen voor de basisverzekering. Dit brengt met zich mee dat iedereen in ons land kan beschikken over de basisverzekering die nodig is om de standaard kosten te dekken.

Weet wel dat deze acceptatieplicht niet geldt voor de aanvullende verzekering. Voor deze verzekering is het voor de verzekeraars mogelijk om hun eigen voorwaarden te stellen. Dit kan dus met zich meebrengen dat je voor bepaalde aanvullingen geweigerd wordt als er sprake is van een hoger risico. Echter is dit niet mogelijk met de basis verzekering, deze kan iedereen afsluiten in ons land. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je meer informatie vinden over de acceptatieplicht en over de gevolgen die dit heeft voor de verzekering.